Azet finance

Finanční magazín a rádce

Hypotéku na bydlení získáte i od státu. Co obnáší a jaké jsou podmínky pro její získání?
Home Hypotéky Hypotéku na bydlení získáte i od státu. Co obnáší a jaké jsou podmínky pro její získání?
hypotéka

Hypotéku na bydlení získáte i od státu. Co obnáší a jaké jsou podmínky pro její získání?

od redakce

Hypotéka od státu má rodinám usnadnit cestu k vlastnímu bydlení. Přečtěte si, co musíte splňovat, abyste na ni měli nárok.

V roce 2018 zpřísnila Česká národní banka podmínky pro získání hypotéky. Od té doby banky vyplácí pouze 90 % ceny nemovitosti a měsíční splátky žadatele nesmí přesáhnout 50 % příjmů.

Pokud patříte mezi ty, kteří na úvěr v běžné bance nedosáhnou, neházejte flintu do žita. Zkuste si zažádat o státní hypotéku neboli hypotéku pro mladé. Výše hypotečního úvěru sice při cenách bydlení v Praze a dalších velkých městech není nijak závratná, může však pomoci s financováním nemovitosti.

Na nový dům získáte víc než na rekonstrukci bytu

Pokud plánujete kupovat nebo stavět dům, stát vám půjčí maximálně 2 400 000 Kč. Na nový byt v developerském projektu i staré zástavbě vyplácí 2 miliony korun. U obou případů je doba splatnosti 20 let.

V případě, že nemovitost plánujete pouze rekonstruovat, dostanete mnohem méně. Na modernizaci bytu počítejte maximálně s 600 000 Kč. Půjčené peníze musíte vrátit do 10 let.

Co musíte pro získání státní hypotéky splňovat?

  1. Úvěr na bydlení od státu získáte v partnerství, manželství nebo v registrovaném partnerství. Jednotlivec má na něj nárok pouze v případě, že pečuje o dítě mladší 15 let.
  2. Alespoň jeden z vás musí mít méně než 40 let.
  3. Hypotéku můžete získat na svou první nemovitost. Vlastníte-li už nějakou stavbu nebo máte družstevní byt, s úvěrem nepočítejte.
  4. Musíte mít naspořeno minimálně 20 % ceny domu nebo bytu. Ve skutečnosti ale na výstavbu nového domu například za 5 000 000 Kč potřebujete mnohem víc peněz.
  5. Nový dům navíc musíte pojistit proti živelným pohromám.

hypotéka

Pár tipů na závěr:

Pokud jste se rozhodli zažádat o státní úvěr na bydlení, vyhraďte si čas na administrativu. Všechny úřady a další papírování musíte vyřídit sami. V případě, že si nemovitost pořídíte u pražské developerské společnosti Finep, s právními a finančními službami vám pomohou.

V případě dlouhodobé nemoci, ztráty zaměstnání, úmrtí blízké osoby či narození dítěte můžete splácení odložit až o dva roky.

Rodinám, kterým se narodí potomek nebo si jej osvojí, sníží stát úrok o 0,2 % nebo vyplatí jednorázovou dotaci 30 000 korun. Tato výhoda neplatí při hypotéce na rekonstrukci nebo modernizaci nemovitostí.

Podobné příspěvky

Vložit komentář